To jak się czujemy, myślimy i wyglądamy w ogromnej mierze zależy od tego co i w jaki sposób spożywamy. Jedzenie jest paliwem dla naszego ciała, daje nam niezbędną do życia energię. Dostarcza materiałów do budowy, naprawy oraz usunięcia zbędnych odpadów z naszego organizmu. Każdy oddech, każda myśl i każdy ruch zużywa pewną porcję energii dostarczaną z pożywienia.
Zdrowe odżywianie ma wpływ nie tylko na wygląd zewnętrzny, fizyczność, ale także na zdrowie i samopoczucie psychiczne. Dostarczanie odpowiednich wartości odżywczych może przyczynić się do utrzymywania dobrej kondycji m. in. serca czy mózgu. Odpowiednie odżywianie ma również ogromny wpływ na eliminację stresu oksydacyjnego i rozwoju komórek nowotworowych. Działać wiec może antynowotworowo i anti aging’owo.
Zdrowie to wyraz zrównoważonego energii życiowej qi; dolegliwości pojawiają się, kiedy qi jest pozbawione równowagi. Organizm ludzki ekstrahuje i przyswaja qi z pożywienia. Produkty spożywcze są więc środkami terapeutycznymi o łagodnym działaniu, pomagającymi ciału pozostawać w stanie równowagi albo powrócić do równowagi. Wiedza dotycząca leczniczych właściwości pożywienia była do niedawna wykorzystywana i wysoko ceniona, lecz wyparła ją moda na wysoko przetworzone produkty i fas food’y.
Związki miedzy jedzeniem a środkami leczniczymi zauważono już w czasach Hipokratesa, który mawiał „Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem a lekarstwo Twoim przyjacielem”.
W chińskiej kulturze świadomość pożywienia przejawia się jako rodzaj mądrości ludowej, A U NAS? Kto bierze pod uwagę choćby tak prostego aspektu jak równoważenie gorącego i zimnego? Zimna pogoda jest równoważona dzięki spożywaniu produktów działających rozgrzewająco na ciało, jak herbata imbirowa, czosnek, koper włoski, owies, jagnięcina i łosoś. Gorąca pogoda jest równoważona poprzez jedzenie produktów ochładzających, takich jak surowe owoce warzywa, sałatki czy jęczmień.
Planowanie odpowiedniej dietoterapii jest czymś więcej niż tylko bezmyślnym kopiowaniem standardowych rozpisek „modnych i sezonowych diet” czy klinicznych żywieniowych protokołów. Jestem zdania, że aby stworzyć indywidualnie dopasowany w danym momencie plan żywienia trzeba pójść o krok w przód i sięgnąć głębiej, zaczerpnąć z koncepcji wschodniej medycyny. Gdzie terapia dietetyczna pozostaje w bliskim związku z akupunkturą i ziołolecznictwem i opiera się na elemencie pięciu przemian, naturze termicznej, smaku, systemie narządów, z którymi dane produkty są powiązane, oraz kierunku przepływu energii.
Zainteresował Cię powyższy wpis? Zapraszam na konsultację do naszego centrum HOLISTIC MED Clinic, na której wprowadzę cię w świat mądrego i zdrowego odżywiania.